Boomstamtafel oude eiken

Voordat wij u laten zien wat voor soort boomstamtafels wij allemaal hebben, willen we u graag eerst vertellen over wat een 'boomstamtafel' precies is. Of in ieder geval wat wij er mee bedoelen.

Simpel gezegd is een boomstamtafel een tafel die een natuurlijke vorm heeft.

Dat kan betekenen dat de zijkant van de tafel een golvende vorm heeft, speciaal met de hand gemaakt, zodat deze een mooie natuurlijke uitstraling krijgt.

Maar het kan ook betekenen dat de tafel direct uit een boomstam is gezaagd en deze vorm van zichzelf al heeft. Beide varianten noemen wij 'boomstamtafels'.

Boomstamtafels zijn bijna net zo oud als de mensheid zelf. Een blad uit een stam zagen was immers in de oudheid een van de weinig manieren om snel en stevig een tafel te maken. Het zagen koste toen natuurlijk wat meer tijd, maar men had ook meer hout tot de beschikking, vaak het enige materiaal dat zich voor hier voor leende.

Aan het einde van de jaren '90 zien we dat tafels met een meer natuurlijke vorm terugkeren. Nadat men in de jaren '60, '70 en '80 vooral voor rechte of ovalen en veelal gelakte houten tafels koos, is dat niet langer het geval. Organische vormen en natuurlijke kleuren in tafels zijn meer dan ooit weer "in". Gelukkig bent u voor een nieuwe tafel bij ons aan het goede adres.

Bij Aurelius Imperial Oak vindt u drie soorten boomstamtafels:

  1. Boomstamtafels uit Veluwse boomstammen gezaagd, deze tafels hebben van zichzelf een boomstamvorm
  2. Boomstamtafels bestaande uit "slabs" (platen), ook deze tafels hebben van zichzelf een boomstamvorm
  3. Boomstamtafels bestaande uit "lamellen" (latten) met een speciaal met de hand gemaakte boomstamzijkant

Boomstamtafels van Veluwse stammen

Onze boomstamtafels van Veluwse stammen zijn duurzaam, sterk en worden direct gezaagd uit niet-commercieel gekapte bomen. Wij laten de tafelbladen langzaam drogen in onze showroom of opslagruimte. De bladen zullen twee tot vier jaar na het zagen langzaam en natuurlijk drogen, maar zijn direct te gebruiken voor een tafel binnen of buiten huis.

Boomstamtafel Veluws hout

Wij beschikken over (Europese) eiken, Essen, Populier en vele andere houtsoorten. Omdat deze bladen direct uit de natuur komen, zullen ze zich nog ontwikkelen tijdens het drogen. Het hout 'leeft' nog en gaat 'werken'. Er zullen altijd kleine maar mooie scheurtjes in het blad ontstaan. Dit is een deel van het proces en door de jaren heen kunt u zien dat uw tafel zich 'ontwikkeld'.

Onze boomstamtafels van Veluwse stammen zijn geschikt voor zowel buiten als binnen, maar het is belangrijk dat u bij buitengebruik kiest voor een onderstel dat hier ook geschikt voor is. Wij adviseren u graag op dit gebied.

 BOOMSTAMTAFELS VELUWSE STAMMEN  
 Geschikt voor binnen:  JA 
 Geschikt voor buiten:  JA
 Maatwerk mogelijk:  JA
 Unieke kenmerken:
 VELUWS HOUT, ZEER DEGELIJK 
 Prijzen:  Vanaf €249 per blad

Boomstamtafels 'slabs'

Onze boomstamtafels van 'slabs' bestaan uit twee platen uit een boomstam. Het woord 'slab' is het Engelse woord voor plaat. Deze worden afzonderlijk en met grote zorg uitgekozen en behandeld. Afhankelijk van het soort hout, de leeftijd van het hout en de dikte en breedte van de platen worden zij geschuurd, geschaafd en van speciaal gekleurde olie voorzien.

Boomstamtafel - handgemaakt kunstwerk

Vanwege het vele handwerk zijn onze boomstamtafels van 'slabs' iets exclusiever. Er wordt alleen hoogwaardige, goed geteste (meubel)olie gebruikt en er wordt in meerdere lagen olie aangebracht. Dit zorgt voor diepe, sprekende kleuren, waarvan wij altijd meerdere voorbeelden op voorraad hebben.

Sommige van onze boomstamtafels van 'slabs' hebben en erg rustieke uitstraling: de tafels bevatten natuurlijke gaten. De gaten zijn goed afgewerkt en maken van iedere boomstamtafel een uniek kunstwerk!

Boomstamtafel tropisch hardhout - Angelim Pedra

Vanaf april 2019 hebben wij ook boomstamtafels van tropisch hardhout in onze showroom staan, en dan met name gemaakt van Maka Kabbes hout. Maka Kabbes is duurzamer en mooier dan bijvoorbeeld Suar. Maka Kabbes staat ook wel bekend als Angelim Pedra, Darina of Arisauro.

Ons Maka Kabbes hout komt uit Suriname. Ons tropisch hardhout wordt direct bij de zagerij in Suriname ingekocht. Het hout kent een zeer hoge duurzaamheidsklasse en wordt vanwege deze duurzaamheidsklasse ook gebruikt in scheepsbouw. De hier boven afgebeelde tafel is meer dan één meter breed en meer dan drie meter lang!

 BOOMSTAMTAFELS 'SLABS'
 
 Geschikt voor binnen:  JA
 Geschikt voor buiten:  DEELS
 Maatwerk mogelijk:  NEE
 Unieke kenmerken:  ECHTE KUNSTWERKEN 
 Prijzen:  Vanaf €399 per blad

Boomstamtafels 'lamellen'

Onze boomstamtafels van 'lamellen' bestaan uit verschillende latten die tot één blad verlijmd zijn. Dit zorgt er voor dat het makkelijker is één breed en vlak blad te creëren. De verschillende lamellen worden individueel uitgezocht en gedroogd. Nadat ze na uit de droogkamer komen, worden ze aan een tweede keuring onderworpen en worden ze per blad gecombineerd tot één hoogwaardig geheel.

Boomstamtafel oud hout / oude eiken

Aan de zijkant van onze boomstamtafels bestaande uit lamellen, worden speciale lamellen geplaatst die een natuurlijke golvende vorm hebben. Op deze manier is de tafel een boomstamtafel.

Qua materialen bestaan deze boomstamtafels uit oude eik, teruggewonnen uit de funderingen van oude houten huisjes, en nieuwe eik. Beide houtsoorten hebben een eigen uitstraling, waarbij ieder tafelblad weer anders is. 

 BOOMSTAMTAFELS 'LAMELLEN'
 
 Geschikt voor binnen:  JA
 Geschikt voor buiten:  DEELS
 Maatwerk mogelijk:  JA
 Unieke kenmerken:
 HERGEBRUIKT HOUT, VELE MATEN, BETAALBAAR 
 Prijzen:  Vanaf €149 per blad